Nasza szkoła z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego przystąpiła do konkursu „Zdrowa reaktywacja – sklepiki szkolne”, w ramach którego uzyskała dofinansowanie na realizację projektu oraz uczestniczy w ogólnopolskim programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. 26 marca 2015 r. tańcem w wykonaniu uczennic kl. IV, przygotowanym pod okiem nauczycielki wychowania fizycznego, członkowie SU rozpoczęli apel, będący podsumowaniem powyższego programu i projektu. Nasi uczniowie wykazali się zdrowym rozsądkiem. Chcąc wdrażać zasady zdrowego stylu życia, czują potrzebę zmiany swoich nawyków żywieniowych. Dlatego w minionych tygodniach gimnazjaliści w ramach godzin wychowawczych, z zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez wychowawców, nauczycieli, pedagoga, pielęgniarkę szkolną pod nazwą: „Pięć porcji warzyw i owoców! O tym jak włączyć je do jadłospisu?”; „10 zasad racjonalnego żywienia w pigułce”. Ponadto nietypowo spędzili Dzień Wiosny. Zarówno uczniowie kl. IV-VI i I-III Gim. wzięli udział w praktycznych zajęciach „Gotowanie- poznawanie smaków i aromatów produktów”, w ramach których robili zdrowe sałatki i kanapki. Wspólna praca podczas przygotowania posiłku okazała się wspaniałą zabawą, w której wykonanie wszyscy byli zaangażowani. Na zakończenie zajęć kulinarnych odbyła się prezentacja smacznych przekąsek z udziałem Pani Dyrektor. Drugie śniadanie przygotowane w gronie klasowym, to ciekawe doświadczenie, nie tylko praktycznych umiejętności, zdobytej wiedzy, ale również wychowawcze. Jako podsumowanie działań i zdobytej wiedzy na temat zasad zdrowego stylu życia, każda klasa przygotowała prezentację powyższych treści w formie plakatów, które zostały wyeksponowane dla społeczności szkolnej.